Tömör targonca gumi rétegrendje

A tömör targonca gumi rétegei

A tömör targoncagumik három rétegből állnak. Az alapréteg acél huzalokat tartalmaz, amik megakadályozzák a gumi elmozdulását a felnin. A szilárd, tömör kivitel stabil illeszkedést és hatékony erőátvitelt biztosít. A középső teherhordó réteg lágyabb összetételű, kopásállósága magas, nem melegszik fel hamar, valamint a homorú oldalfal profil rezgéscsillapítóként működik. A felső réteg természetes és szintetikus gumi keveréke.  Ez a réteg keményebb anyagból van, így magasabb a kopásállóság és kevésbé forgácsolódik a gumi. A mintázat egyenletes terhelés eloszlást és kiváló tapadást biztosít.

A gumi réteges felépítése.

A tömör targonca gumi keresztmetszete

A réteges felépítés mellett a keresztmetszet vizsgálata további információt ad. Az abroncson található egy 60J vonalnak nevezett minta, amely jelzi, hogy a kopottság elérte a maximumot, azaz csere szükséges (felső réteg teljesen elhasználódott). Az stabil illeszkedést a felnire az acélhuzalok biztosítják.

Trelleborg Elite XP prémium abroncs keresztmetszete.

Minőség

Az átlagos minőségű gumikat hamarabb kell cserélni, mint a prémium kategóriás abroncsokat, amik jobb minőségű összetevőkből állnak és fejlettebb gyártási technológiával készültek.

Konkurens standard abroncs: A szaggatott vonal jelzi, hogy a kopottság mikor éri el a cseréhez szükséges szintet. A gumi gyártási technológia hibás, mert a teherhordó réteg belelóg a felső rétegbe.

A Trelleborg guminál nincs ilyen hiba.