A Trelleborg Wheel Systems kifejlesztett egy újítást a tömör gumiabroncsokhoz, amelynek a neve Pit Stop Line. Miért volt szükség rá?

Kimutatás

A Trelleborg végzett egy kutatást, amelyben az évente lecserélt abroncsokat vizsgálta meg. 2013-ban 200 000 használt gumit küldtek vissza a hulladékkezelő központba. Az eredmények azt mutatták, hogy 25 %-nyi fennmaradó élettartammal cserélték az abroncsokat. Ez azt jelenti, hogy e gumik esetén korai volt lecserélni még őket, a tulajdonosuk nem ismerte, hogyan lehet elérni a maximális kihasználtságot. Az alábbi grafikonon látszik az átlagszámítás alapja, hogy csoportonként a kicserélt abroncsok arányában hány %-ka nem volt kihasználva a futófelületnek.

A vizsgálat során kiderült, hogy az abroncsok 3 %-a már túl későn lett kicserélve. Ezt az adatot pirossal jelölték a fenti ábrán, amely több ezer járművet jelent

Miért nehéz megállapítani, mikor van teljesen elkopva a gumi?

A gumik fekete színű keverékből állnak. A képen jól látszik, hogy szemre vételezéssel nehéz megállapítani, a gumi élettartamából mennyi lehet hátra a cseréig.

A gumi életciklusai

A gumi oldalába sütve található egy vonal (bizonyos típusoknál), amely a maximális  kopottságot jelzi. Ez a 60 J vonal. A fenti képen látható például a gumi közepén.

Tehát, a gumik korai cseréje miatt a targonca többször áll, magasabb a költsége az üzemeltetésnek. A késői cserével a gép és a kezelője biztonsága kerül veszélybe.

Elvesztett élettartam, elvesztett költség

Pit Stop Line

A Trelleborg ezért fejlesztette ki a  Pit Stop Line rendszert: amikor a gumi elkopik, egy jól látható narancsszínű vonal jelenik meg a futófelületen jelezve, hogy az új abroncsokat meg kell rendelni es ütemezni kell a cserét. Amikor megjelenik a gumin, körülbelül 100 üzemóra élettartama maradt az abroncsnak.

A felső és a teherhordó réteg közé kerül egy narancsszínű réteg

Előnyök