Targonca felni típusok

A targonca felnik között is több típust találhatunk. nagyon fontos, hogy a megfelelő típust használjuk, hiszen a targonca gumi állapotát és a targonca működését veszélyeztethetjük a rossz választással. Ebben a cikkben segítséget nyújtunk a megfelelő targonca felni választáshoz!

A targoncáknál használt felnik három fő típusba sorolhatók:

Egy részes targonca felni: 

Egy darabból álló felni

A képen látható egy darabból álló felnit fúvott gumikhoz használják. Egy részből áll, mert a fúvott gumik elég rugalmasak, és a felhelyezés után pontosan illeszkedjenek.

Több darabból álló, vagy acélgyűrűs targonca felni:

Több darabból álló, vagy acélgyűrűs felni

A nagyobb teherbírásra tervezett abroncsok nem elég rugalmasak ahhoz, hogy pontosan illeszkedjenek a felnire. Emiatt ez több részből áll, amely lehet több darabból álló, és acélkarikával ellátott, vagy osztott típusú felni.

Acélpántos: 

Acélpántos felni

Ez a fajta tömörgumi acélszalagokkal megerősített alap réteget tartalmaz, emiatt az abroncs merev szerkezetű, és présgéppel helyezik fel az új abroncsot a felnire.

A targoncaberlet.com weboldalon a különböző típusú targoncák is részletes bemutatásra kerültek és targonca bérlés témában sok hasznos információt lehet még olvasni.

Több részből álló felnik

A több darabból álló felniknek több változata van, alkalmazástól függően.

Két részes – könnyű terhek emelése, költséghatékony

Három részes – magasabb biztonság

Négy részes – nagyobb igénybevétel esetén

Öt részes – nehézgépekre tervezve

Targonca felni alkalmazási területei

Az alábbi magyarázatok példaként vannak feltüntetve, ettől elérő típusú felni is lehet a targoncán, vagy más járművön.

Rakodásra használt gépeknél fúvott gumikhoz az egy darabból álló felnit használják

Egyes targoncák esetén tömörgumit helyeznek fel (például Elite XP-t) az osztott vagy acél gyűrűs (több darabból álló) felnire

Acélpántos felnire acélpántos tömör targonca gumit helyeznek fel nem csak utánfutó, de akár targonca esetén is

Ha targonca gumi témában kérdés vagy probléma merült fel, akkor forduljon bizalommal szakértő kollegáinkhoz, akik szívesen válaszolnak minden kérdésére. Jánoshalmán Kiss György 30/ 884 8296 ; Almásfüzitőn Potháczki László 30/ 620 0195 várják megtisztelő hívását!